Повечето млади хора днес прекарват значително време в интернет, в което гледат видео, слушат музика, играят игри, да разглеждат профили в социалните мрежи и чатят. Това е приятно и релаксиращо, но понякога носи рискове и опасности, които дори не осъзнаваме. 

Както в живия живот, така и онлайн, е важно да градим поведение, мислене, отношение и собствена репутация. Защото не всичко в интернет е чиста монета. Както офлайн, така и онлайн, не винаги можем да вярваме на очите си. И е много важно да мислим критично, за да успеем в живота.

(Не) вярвай на очите си! (НПИМД-ТО4-О-051/2022) е новият проект на сдружение “ПроБудник”, който цели да говори открито за проблемите на дигиталното пространство — за кибертормоза и злоупотребите онлайн, за дезинформацията и разпространението на фалшиви новини сред младите хора. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10а от Закона за хазарта за 2022 г., Министерство на младежта и спорта”, по договор 25-00-47 от 29.07.2022.

СЪБИТИЯ

С поредица от събития, концерти, младежки фестивал и обучения ще говорим открито за проблемите на дигиталното пространство — за кибертормоза и злоупотребите онлайн, за дезинформацията и разпространението на фалшиви новини сред младите хора.

На 20 септември откриваме кампанията с акустичен концерт на Ния Петрова и видео премиера на личните послания на известни личности, заставащи зад каузата. Заповядайте на най-горещата младежка точка в града – 100 Стола а ул. Будапеща 1, за да видите какво мислят изпълнителите Тино и Кристофър Уайт, актрисата Ива Тодорова и рапърите DIE LEVA за онлайн живота под звучите на кехлибарения глас на Ния.

На 28, 29 и 30 септември предстои тридневен младежки фестивал, в който младежи от различни училища в Софийска област ще работят заедно по основните теми, които дебнат в интеренет – заплахи, дезинформация, злоупотреби, фалшиви профили, кражба на самоличност и други. Заедно ще търсим главните виновници за несигурността в интернет и начините да развиваме критично мислене, с което да преуспеем в (онлайн) живота.

Всички заинтересовани могат да заявят участието си чрез регистрационната форма.

На 30 септември закриваме сезона и фестивала за безопасен интернет с безплатен концерт на Мила Роберт, група Молец, Тино и  DIE LEVA в Маймунарника. Време е да си ударим по един “like” и да раздадем плодовете на труда ни — пътеводител “Как да успееш в (онлайн) живота, cool стикери и картички с полезни съвети и много настроение.

Всеки ден продължаваме да трупаме знания и умения за това как да мислим критично и да успяваме в (онлайн) живота. На 15 октомври ще закрием кампанията „(Не) вярвай на очите си!“ с практически форум, работилници и концерт, посветен на каузата на проекта за онлайн безопасност и борба с дезинформацията с изпълнителите Jamie Mc Donald, Dé ВЯРА, VICK, NIYA и др.

На 27 октомври от 10:30 в Korner Coworking заедно с представители на всички ангажирани участници в проекта – организатори, посланици, обучители, експерти и младежи, ще закрием кампанията „(Не) вярвай на очите си!“, споделяйки резултати, наблюдения, изводи и гледни точки. Ще разгледаме и обсъдим от различните перспективи теми като фалшиви новини, пропаганда, кликбейт, свръхинформация, социални балони, език на омразата, кражби на самоличност, тролове и др. и ще набележим планове за надграждане на мисията ни в бъдеще.

ВИДЕА

Интернет е голям и спасение дебне от всякъде! Глобалната мрежа обаче е пълна и с много опасности. Виж видеата, които създадохме за най-актуалните от тях:

ПОСЛАНИЦИ

Благодарим на всички творци и известни личности, които отправиха своите лични послания за отговорно поведение в интернет и социалните мрежи: чуйте искрено и лично от Тино и Кристофър Уайт, актрисата Ива Тодорова и DIE LEVA:

ПЪТЕВОДИТЕЛ

За да успееш в (online) живота, е хубаво да мислиш критично и да не взимаш всичко в интернет за чиста монета. Събрахме няколко простички факти и правила за теб в този пътеводител:

Кампанията (Не) вярвай на очите си! на сдружение Пробудник цели да говори открито с младежката публика за рисковете и опасностите, които крие дигиталното пространство днес. Темите обхващат от станалите ежедневие тролене, реч на омразата и онлайн тормоз до злоупотреби като нежелан секстинг, фалшиви профили и кражба на самоличност. Следете социалните мрежи и сайта на кампанията за предстоящи събития и обучения.