Проект „Излез от екрана!“ на сдружение ПроБудник е провокиран от необходимостта младите хора да изградят устойчиви нагласи и умения за превенция на онлайн зависимостта и езика на омразата в интернет. “Излез от екрана” е естествено  продължение на инициативата “(Не) вярвай на очите си!”, която през 2022 г. обърна внимание на критичното мислене в онлайн среда, изграждането на медийна грамотност и разпознаването на дезинформацията и рисковете от онлайн тормоз.

Пристрастяването към интернет е не по-малко опасно от други видове зависимости като пазаруването, хазарта или определени видове поведение. То може да повлияе на социалните ни умения, изграждането на контакти, работата,  училището или цялостните ни отношения с хората и нагласата към нас самите. 

С призива “Излез от екрана!” целим да насочим вниманието към обществено важните проблеми за зависимостта към интернет пространството и постоянната необходимост от фалшиво одобрение. Както и да дадем алтернативи за връщане към живите, личните, важните и зареждащите ни с истинско удоволствие преживявания и емоции, които идват от реалния живот, хората в него и желанието да се развиваме. 


Проект „Излез от екрана“ (№ НПИМД-КО2-094/2023/26.03.2023) се осъществява от сдружение ПроБудник с финансовата подкрепа на Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10а от Закона за хазарта за 2022 г., Министерство на младежта и спорта, по договор № 25-00-42/13.07.2023 г.

ЗА ПРОЕкта

Разцъквай с твоите хора вместо с непознати

Животът без интернет днес е немислим – онлайн пазаруваме, общуваме, работим, учим и творим. Всичко в интернет се случва бързо и лесно, но често в лесните неща има уловка. 

Удоволствието в интернет средата е в изобилие. Социалните мрежи подаряват приятели на клик разстояние, всичко видяно или споделено задължително ще бъде харесано, въпросът е с колко, а куп непознати хора показват една красива и подредена страна на живота. 

С хубавото твърде лесно се свиква, а с одобрението твърде бързо се изпада в нужда. И така “бързо и лесно” се пристрастяваме към фалшивата онлайн среда, изпадайки в онлайн зависимост. Рано или късно тя започва да влияе на социалните ни умения, настроението, изграждането на контакти и представянето ни пред приятели, родители, на работа или в училище.

Вместо да си представяш какво би могло да бъде онлайн, бъди себе си в реалния живот и си зададеш въпроса – кое наистина ме кара да се усмихвам? Излез от екрана още сега и се обади на приятелите, чиито снимки лайкваш.

 

Казвай “хей ти” вместо хейт

В реалния живот ситуациите, близките и дори обществото постоянно влияят на настроението и поведението ни. Ако одобряват нашите действия, това ни радва, ако ли не – чувството е като шамар в лицето. 

Онлайн одобрението е навсякъде – харесвания, положителни реакции, усмивки, коментари. Колкото повече гледания, толкова повече нужда от одобрение. Колкото повече нужда, толкова повече неудовлетвореност, която води до раздразнение и ХЕЙТ. Към тези, които са по-харесвани или към теб самия, защото не те харесват достатъчно. Общуването се превръща в грозни думи, нападки, обиди, дори тормоз. Цялата тази негативност може да бъде насочена както към към теб, така и към твои близки. Не позволявай това!

Винаги внимавай как общуваш онлайн и потърси съвет от хората, които са доказали с години, преживявания или опит, че те харесват такъв, какъвто си. 

Излез от екрана още сега и ако видиш твой връстник да се взира в телефона си в парка или на улицата, кажи му “хей ти” и кой знае, може да намериш още един истински приятел.

 

Скролвай из града вместо онлайн

Светът е голям и интернет дебне отвсякъде, затова трябва да сме внимателни без да изпадаме в крайности. Поздрави някой за рождения му ден или разкажи нещо за последното си пътуване в социалните мрежи и след това излез да караш колело. Изгледай новият епизод от сериала за награда след тренировка или пък се обади на съученика си в чужбина и планирайте следващата ви среща на живо. Всичко в умерени количества и съдържателна стойност е полезно, а балансът е единственият начин да имаме най-доброто от двата свята.

Има толкова алтернативи на времето, прекарано онлайн. Но първо трябва да започнем с няколко прости въпроса, за да променим начина си на мислене и от там поведението си.

  • 4 часа онлайн или 2 часа с приятели в парка ще запомниш по-дълго?
  • Цял ден гейминг или да играеш с отбора в училище ще ти донесе истински овации?
  • 100 лайка на новата снимка или едно “браво” от родителите ти ще те накара да се чувстваш горд? 
  • Любимият инфлуенсър или момичето / момчето, което харесваш, искаш да ти обърне внимание? 

Излез от екрана още сега и трупай преживявания, вместо лайкове.

СЪБИТИЯ

Чрез серия от събития, образователни инициативи и работилници ще насочим вниманието на младите хора към жизненоважните проблеми за прекомерното “циклене” в телефона, което само по себе си води до рискове като реч на омразата, пристрастяване, фалшива информация, тормоз и дори депресия.

Чрез интригуващи практики, работилници, образователни материали и музикални прояви ще вдъхновим младите хора да си отговорят на важни въпроси, за да променят начина си на мислене и да подхождат по-балансирано към онлайн и офлайн ежедневието. 

Започваме с двудневен фестивал “Излез от екрана” в София
Кога: 9 и 10 ноември
Къде: пространство The Steps

Ще се отдадем на интересни работилници, които ще разкрият колко време прекарваме в интернет, какви са алтернативите на онлайн живота и спомняме ли си как е функционирал светът преди ерата на интернет. Специални гости ще бъдат експертът по фалшиви новини и медийна грамотност – Мария Юрукова, коучът и специалист по неформално обучение Ваня Нотева, …… Накрая ще завършим с концерт на Ния, DéВЯРА, Jamie McDonald и Атанас Каталиев, които със сигурност ще ни задържат извън екраните. 

В следващите месеци ще обиколим 9 града в страната със специално образователно-музикално турне “Инфо керван”. Очаквайте информация скоро…

ВИДЕА
КЕРВАН

“Излез от екрана” тръгва на турне из страната със своя културно-образователен керван, който ще посети 9 града в България.

Първа спирка е Велико Търново на 18 януари с еднодневен мини фестивал, включващ работилници, образователни игри, обучения, полезни материали, музика и много полезни изводи за балансиран старт на 2024 година.

Следете страницата и нашите социални мрежи за датата и часа на следващите спирки в Перник, Враца, Пловдив, Бургас, Ловеч, Плевен, Кърджали и Стара Загора.

Очакваме ви!

ПОСЛАНИЦИ

Зад каузите и целите на кампанията застават известни личности, които се стремят да дават позитивен пример не само в онлайн средата, а и чрез своето изкуство и талант.

Певицата Прея, победителят в Гласът на България 2019 – Атанас Каталиев, редакторът и привърженик на устойчивия начин на живот – Евгени Кирилов, певицата и основател на сдружение Пробудник – Ния Петрова, както и талантливите изпълнители DéВЯРА и Jamie McDonald. Те ще отправят своите послания на откриващото събитие през ноември в София и ще продължават чрез убежденията, действията и творчеството си да се стремят към баланс в (онлайн) живота.

Прея

Атанас Каталиев

Ния
Петрова

Евгени
Кирилов

DéВЯРА

Десислава
Латинова

Jamie
McDonald

игра

Готов ли си да надникнеш отвъд екрана? Играта е следната:

1 / 6

Телефонът ли е първото нещо, което грабваш сутрин?

2 / 6

Прекарваш ли повече от 3 часа на ден в социалните мрежи?

3 / 6

Поглеждаш ли при всяка нотификация към телефона, дори когато си зает?

4 / 6

Мултитаскваш ли като скролваш, вечеряш и гледаш телевизия едновременно?

5 / 6

Имаш ли непознати хора в приятели?

6 / 6

Оставяш ли телефона в чантата, когато си на планина, кино или концерт?